Resepi Ayam Masak Kicap

Resepi Ayam Masak Kicap

Resepi Ayam Masak Kicap – Pada kesempatan ini, Chef akan berkongsi beberapa maklumat yang sangat menarik, maklumat bahawa kali ini Chef akan berkongsi iaitu maklumat mengenai resipi ayam, ayam resipi, kali ini Chef akan berkongsi adalah resipi ayam masak kicap simple dan sedap.

Resepi Ayam Masak Kicap
Resepi Ayam Masak Kicap

Jadual Kandungan

Resepi Ayam Masak Kicap

Ayam memang menjadi yang sangat tipikal dalam makanan dari pelbagai bidang dan dalam dunia yang berbeza, malah ayam menjadi makanan yang sangat popular sekali dan boleh dijadikan menu yang sangat lazat, ayam dengan kicap kelantan sering di Hidangkan untuk pelbagai acara utama seperti Pengantin peristiwa, atau acara-acara utama yang lain, seperti hari raya beliau dan beberapa acara lain yang besar.

Ayam masak kicap selalunya menjadi hidangan yang wajib bagi ibu jika cuti supaya kemudian ibu keluarga amat menyayangi ibu, baik biasanya ayam masak kicap dihidangkan dengan nasi panas dan juga dengan teh ais supaya yang akan menambahkan rasa menjadikan masakan ibu.

Baik bagi orang-orang yang ingin tahu bagaimana untuk membuat hidangan ayam masak kicap di bawah ini Chef akan berkongsi maklumat bahan-bahan dan cara buat ayam masak kicap simple dan sedap, di bawah ini Chef akan menjadi maklumat.

Bahan-Bahan Resepi Ayam Masak Kicap Simple :

 • garam secukup rasa
 • 5 tangkai cili padi (dipotong 2)
 • serbuk kunyit
 • 1 ulas bawang besar (dihiris nipis)
 • 2 sudu besar sos tiram
 • 3 ulas bawang merah*
 • 3 ulas bawang putih *
 • 1/2 ekor ayam
 • kicap manis secukup rasa
 • 2 cm halia*

Cara Buat Resepi Ayam Masak Kicap Sedap :

 1. Untuk langkah pertama yang anda boleh membersihkan ayam terlebih dahulu untuk membersihkan pooping ayam dan bulu harus juga dibatalkan, jika anda boleh membersihkan alat memasak lebih awal untuk kemudian menjadi sihat jika digunakan.
 2. Jika anda sudah bersih ayam potong ayam dengan sedikit bahagian yang sedikit, dan jangan lupa untuk potong dengan pisau tajam untuk membuat ia lebih mudah dan lebih mempercepatkan masa.
 3. Selepas itu anda boleh mortar dengan garam, kunyit dan Preheat sehingga panas minyak terlebih dahulu, maka anda boleh memasak dengan hati hati dan juga anda boleh menggunakan dengan api yang akan overcooked.
 4. Seterusnya anda boleh memindahkan ke langkah seterusnya, iaitu mashed beberapa bahan yang mempunyai a * star, seperti kajian 3 bawang putih, halia 2 cm dan juga 3 kajian bawang, lecek sehingga sebati.
 5. Selepas itu anda boleh panaskan semula 4 camca besar minyak dan tumis rempah beberapa di lecek dengan lancar, perlahan-lahan dengan input kerana minyak panas, kemudian biarkan sehingga ia dimasak dan bau wangi.
 6. Jika bahan yang telah pun telah jenis sauteed matang dan anda tinggal input utama bahan-bahan seperti ayam, soya sos. Oyster sos dan juga, jika sudah diletakkan campuran untuk overcook penggunaan dengan baik dan juga tidak stabil api jika ia kelihatan kering anda boleh menambah air sehingga tidak terlalu kering.
 7. Jika anda mahu ayam menjadi tender anda boleh membiarkan pinggan mangkuk dan tutup ketat supaya wap itu tidak datang daripada dia, biarkan ia menstabilkan dan kebakaran. Jika anda sudah boleh menambah nasi Chile, Bawang besar dan campuran juga.
 8. Sedia untuk dihidangkan untuk sejukan lebih baik keluarga anda lebih awal sehingga 5 minit selepas itu boleh berfungsi.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Mudah

Itu adalah resepi ayam dari Chef yang telah memberikan informasi mengenai bagaimana membuat resepi ayam masak kicap, untuk kamu yang ingin mengetahui berbagai informasi resep makanan yang enak dan mudah anda bisa mendapatkan nya di situs ini. Kamu bisa cuba dirumah berkreasi seperi buat resepi ayam masak kicap chef wan, resepi ayam masak kicap berkuah, resepi ayam masak kicap pekat dan berempah.

Resepi Sup Ayam

resepiz
1 min read

Resepi Ayam Percik

resepiz
1 min read

2 Replies to “Resepi Ayam Masak Kicap”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *