Resepi Nasi Arab

Resepi Nasi Arab

Anda sentiasa makan nasi arab? Sesungguhnya, nak cuba tapi tak tau resepinya mana yang sesungguhnya mengesahkan yang lazat? Cuba resipi arab mudah dan sedap ini!

Resepi Nasi Arab
Pinterest.com

Jadual Kandungan

Resepi Nasi Arab

Biasa jika nasi Arab, tidak semua beras Arab adalah ayamnya yang enak dan enak. Tpai dengan resipi ini, memang dijamin ayam akan ‘berair’ dan LL kehilangan ayamnya manis. Resipi ini memang terbaik dan mempunyai banyak pengguna merasakan media sosial.

Resipi ini dikongsi oleh salah satu Chef yang ahli dalam masakan Malaysia dan mendapat banyak perkongsian di Facebook. Sebenarnya ada banyak varian resepi nasi arab yaitu resepi nasi arab kabsah, resepi nasi arab noxxa atau dari resepi nasi arab azie kitchen dan di lengkapi dengan resepi sambal nasi arab supaya sedap sangat.

Bahan Bahan Resepi Nasi Arab

 • Ayam
 • 6 Bawang Merah
 • Garam
 • Kunyit
 • Saffron (Saya tidak meletakkan sebab yang mahal. Hehehe)
 • A Cock
 • Nasi
 • Shallots
 • Kayu manis
 • 5 bunga perang Siam
 • Serbuk Lada Cili / Hitam
 • Minyak
 • Minyak masak

Bagaimana Cara Masak Nasi Arab Simple dan Sedap

 1. Bawang 6 biji. Perlindungan penutup penuh & menyusun dasar periuk.
 2. Garam, kunyit, safron (Saya tidak meletakkan alasan untuk HEHEHE mahal tetapi saya menggantikannya dengan pewarna serbuk sedikit kuning – tidak sengaja carik penyakit HUHUHU). Letakkan ayam pada bawang hanya sekarang. Tutup periuk dengan kerajang aluminium & Masak menggunakan haba selama 1 / 2-1 jam.
 3. Saya telah selesai! Hasilnya selepas 1/2 jam. Jangan buangkan mentol adalah alasan yang ada pada beras.
 4. Bakar oven menggunakan ayam. Saya bakar menggunakan periuk sihir Jack sebab pemalas jadi bukan bagaimana kulit ayamnya lawa lah
 5. Bawang Merah, kayu manis, 5 bunga perang Siam, garam, minyak. Puan Najwa berkata jika cinta boleh meletakkan cili tetapi saya meletakkan serbuk blackpepper.
 6. Buh Saya minyak nasi dan minyak masak dari sebab nak menggunakan lemak ayam dalam sebilangan yang lalu (warna kuning tu meletakkan alasan kemudian)
 7. Ni seperti normal lah. Mahu dapat Menipu Arab Beras wangi & lancar. Bakar arang a. Bagi bekas meletakkan arang arang langsung, penggunaan bekas aluminium yang dekat dengan periuk yang lalu.
 8. Buat mangkuk kecil supaya berfungsi & minyak menghalang arang hidup mengalirkan arang batu melanda beras. Buat lubang kat tengah beras, letakkan ‘Bowl’ aluminium foil sekarang dan isi minyak 1 sudu besar.
 9. Mula mula masukkan air / jus & ayam minyak sebentar dahulu. Daftar masuk sekali semua mentol. Tempat letak kereta di sekitar bahagian atas beras.
 10. New Park hidup arang arang dan tutup periuk.
 11. Sekali waktu sekarang harus berada di arang hidup ayam arang tapi lupa
 12. Keluarkan ‘Bowl’ kerajang aluminium yang mengandungi arang arang hidup sebentar dahulu. Ratakan beras dengan mentol tetapi pastikan tidak berada di semua bahagian beras untuk warna beras putih & kuning. Gunakan tongkat untuk mengelakkan beras memecah seribu
 13. Makan bersama salad & sos Merujuk (lupa nama)

Resepi Lainnya : Resepi Mee Bandung Terkini

Anda boleh cuba berkreasi dengan mencuba resepi nasi arab yang lain, seperti resepi nasi arab mandy, nasi arab damsyik, jika anda suka kambing boleh cuba resepi nasi arab kambing. Selamat A Cuba

Resepi Nasi Goreng

resepiz
1 min read

Resepi Nasi Minyak

resepiz
1 min read

Resepi Nasi Lemak

resepiz
2 min read

One Reply to “Resepi Nasi Arab”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *