Resepi Nasi Lemak

Nasi lemak adalah makanan yang paling popular di Malaysia. Orang Melayu, Cina, India suka makan nasi lemak. Muncul gembira mahu membuatnya. Hanya masak nasi dan sambal. Tetapi siapa yang memikirkan untuk melakukannya sendiri di rumah, memanjangkan dari tidak!

Resepi Nasi Lemak

Ini adalah dilema yang mahu memasak nasi lemak. Ramai orang mengadu, terutamanya untuk pemasa pertama. Nasi tidak cukup untuk memasak, lembut, nasi beras dan ketulan, Rice Casserole cepat dan lain-lain.

Resepi Nasi Lemak

Jadi hari ini kita mahu berkongsi resepi nasi lemak simple dan sedap dengan langkah demi langkah bagaimana untuk membuat beras yang betul oleh Puan. Emylia Hj Nasir. Sesungguhnya terdapat banyak cara mahu membuat nasi lemak. Ini adalah resipi untuk urusan di kantin sekolah. Menurut guru-guru – guru di sana, bapaknya yang paling enak harum lemak dan semua alasan yang cukup merasakan.

Mari kita tengok jalan di bawah resipi nasi lemak simple dan sedap sangat ni.

Bahan-Bahan Resepi Nasi Lemak Mudah

 • 3 cawan beras
 • Halia dibalut
 • Daun dan 5 helai salun pendek
 • Kotak 1 santan
 • Garam
 • Minyak masak

Cara Masak Nasi Lemak Sedap dan Simple

 1. Cuci dan MEASURE RICE. Di sini saya mengukur nasi. Air akan mengikuti beras peringkat. Begitu juga beras putih yang dimasak juga. Sekiranya anda menonton dalam gambar, nasi saya adalah kira-kira 1 hingga setengah jari dari kotak segmental ini.
 2. MEASURE AIR. Apabila saya sampai ke cawan beras, saya memindahkan nasi dalam bekas / penapis lain. Kemudian, periuk nasi saya akan mengisi dengan nasi sekarang. Boleh menonton gambar di bawah. Hanya sekarang nasi saya 1 jari kotak separuh segmen, begitu banyak juga cawan air juga.
 3. Masukkan COCONUT. Kemudian masukkan satu kotak kelapa. Jangan gunakan jenis kelapa okay apa sahaja. Saya menggunakan kotak kecil sahaja. Ini sudah cukup mempunyai lemak mereka. Jangan buangkan kelapa di dalam kotak. Masukkan sedikit air ke dalam Pan dan jiggle. Tuangkan air ke dalam periuk. Pastikan kotak kelapa dibasuh terlebih dahulu.
 4. tempat GINGER. Seterusnya, masukkan halia itu dan cubalah pelbagai perkara ini.
 5. MASUK LEAF PANDAN. Saya meletakkan 5 helai daun pandan, potong kecil di sini.
 6. MUSIM. Kemudian musim dengan garam.
 7. kunci dalam MINYAK MENJAGA LITTLE. Untuk mengukur 3 gelas nasi sekarang, saya menggunakan minyak masak kira-kira 3 sudu besar. Fungsinya adalah untuk mengelakkan beras yang lembap. Kemudian hasilnya adalah benih.
 8. tekan ‘COOK’. Inilah penampilan kemudian apabila saya memasukkan semua bahan di atas. Dah boleh diletakkan di dalam periuk nasi dan tekan ‘masak’. Tetapi jangan masukkan beras terlebih dahulu. Kami menunggu air yang menggelegak yang digunakan kelapa dan daun pandan meninggalkan semua lemak padi yang harum.
 9. masukkan RICE. Apabila saya mula menggelegak, mungkin menjadi kunci dalam beras dan dibasuh dan ditapis sekarang. Jangan keluarkan air kelapa terlalu lama menyebabkan kelapa akan pecah. Bukan nasi nasi yang cantik nanti. Jadi salah sentiasa melihat periuk yang terakhir menekan ‘masak’ Ya.
 10. Stir setiap 5 MINUTES ke COOK. Apabila saya masukkan nasi, tolong bungkus setiap minit agar semua beras sama rata dengan santan. Buat masa untuk memasak nasi.

Apabila nasi lemak dan Masak, tidak sahlah jika tidak ada yang menggoreng betul?
Jika resipi di atas nasi lemak dari Ayah, inilah tangan goreng tangan dari Mama. Resipi sambal tumis untuk 7 orang yang saya makan di sini sama sekali.

Resepi Lainnya : Resepi Mee Kari

Cara Buat Resepi Sambal Tumis

1. BLEND

 • Pertama, jelas
 • Shallots 1
 • 3 ulas bawang putih
 • Halia secara terperinci
 • Belacan separuh tapak tangan (gambar segar goreng terlebih dahulu)
 • Sejumlah ikan teri (digoreng dahulu)

2. STIR FRY. Campuran lalu dengan minyak, sauté menggoreng ikan bilis hanya sekarang. Kali ini jika ada yang suka bawang dalam sos pedas panas, boleh termasuk bawang iris dalam sos pedas panas. Ikan teri akan sama. Setelah ramuan campuran dan nampak bunyi segar, kacau cabai kering (yang telah selesai rebus dan digabungkan) dalam 6-7 jagung. Keluarkan minyak. Gunakan api perlahan.

3. PERASAKAN. Apabila saya naik minyak, musim dengan garam (sudu perempat), gula (6-7 sudu besar), asam bubonic (sudu perempat) coklat, gula / gula (2 sudu besar). Gula perang ni fungsi nak untuk sambal tu berwarna cantik @ merah pekat.

4. Tunggu untuk BOIL. Jika ia mahu terus makan, boleh menutup api apabila sambal dan mendidih. Sekiranya anda ingin membuat urus niaga, masak secara perlahan selama 2 jam supaya sambal tahan lama. Sementara Cook rebus telur ayam boleh sekali dekat.

OK, SEDIA AKHIR …Dah siap nasi lemak dan sambal. Berikut hasilnya dan saya boleh makan. Tidak baik makan, telur goreng, atau tidak.

Insya Allah, jika ia mengikut langkah demi langkah, nasi lemak mestilah.

Selamat cuba dan kongsi!

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Terkait
Resepi Nasi Tomato
Read More

Resepi Nasi Tomato

Terdapat pelbagai resipi tomato beras, contohnya beberapa warna sengit dan ada yang berwarna kasual. Orang lain, rasa lain.…
Read More

Resepi Nasi Minyak

Sesungguhnya anda sentiasa mahu memakan nasi minyak ? Tetapi tidak ada pesta untuk pergi? jangan risau! Sekarang, anda…
Resepi Nasi Arab
Read More

Resepi Nasi Arab

Anda sentiasa makan nasi arab? Sesungguhnya, nak cuba tapi tak tau resepinya mana yang sesungguhnya mengesahkan yang lazat?…