Resepi Puding Jagung

Melihat resipi puding jagung sukatan cawan atau puding jagung mudah adalah sakit tekak berbanding puding biasa. Dengan rasa jagung manis manis dan lemak kelapa, gandingan yang enak dinikmati.

Lebih-lebih lagi apabila puding jagung manis ini diletakkan di dalam kotak dan dimakan sejuk. Kami lebih suka menggunakan jagung dalam tin timah Ayam Brand. Rasa penjagaan sesuai untuk rasa.

Gambar Resepi Puding Jagung
youtube.com

Untuk resepi puding jagung kastard kali ini, kami memberikan secawan resipi jagung untuk memudahkan anda mengukur.

Gunakan cawan yang mempunyai ukuran metrik atau ukuran standard. Mudah didapati di pasar raya dan kedai roti.

Petua untuk mendapatkan puding jagung kastard yang halus dan menawan adalah:

1-Semasa memasak adunan, gunakan api kecil saja dan selalu kacau adunan untuk mengelakkan berketul-ketul. Jangan gunakan API besar dan kemudian mentega di bahagian bawah puding.

2 cara untuk memastikan campuran puding ini dimasak, apabila gelembung kecil terbentuk dan ketika anda menggunakan bulu puding, ia akan menjadi perlahan seperti jelaga di permukaan sendok. Tetapi jika jatuh dengan cepat dan seperti kesepuluh, campuran puding anda masih belum dimasak.

Terima kasih kepada Puan untuk resipi yang mudah dan lazat ini.

Bahan-Bahan Resepi Puding Jagung Sukatan Cawan :

  • 1 cawan Jagung Manis
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan setengah gula
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 4 1/2 cawan kelapa cair
  • Rasa secubit garam

Anda pasti berpuas hati dengan resipi jagung kelapa yang enak dan indah ini. Kami memberi petua untuk mendapatkan permukaan jagung halus yang indah.

Anda boleh mengadun jika anda mahukan jagung manis terlebih dahulu. Untuk sukatan kelapa yang dicairkan, gunakan Nibah 1: 1 adalah secawan air kelapa pekat secawan.

Cara membuat resepi puding jagung sedap:

  1. Dalam satu bekas, masukkan semua bahan dan kacau sebelum. Kemudian masukkan ke dalam periuk dan dipanaskan dengan api kecil. Sentiasa kacau 2-3 minit untuk mengelakkan lapisan puding.
  2. Untuk pengukuran di atas, biasanya masa memasak memakan masa sekitar 30 minit. Ingat selalu kacau untuk lapisan puding jagung yang halus. Apabila mendidih dimasak, tutup api dan terus tuangkan ke dalam loyang. Jangan tunggu sejuk maka tidak cantik.
  3. Turunkan dan tekan sebahagian permukaan puding di loyang. Sejukkan hampir 3 jam dan boleh dipotong. Untuk lebih sedap, masukkan ke dalam peti sejuk.

Anda pasti berpuas hati dengan resipi jagung kelapa yang enak dan indah ini. Kami memberi petua untuk mendapatkan permukaan jagung halus yang indah.

Resepi Lainnya :

Anda boleh menggunakan plastik dengan plastik sebelum campuran puding jagung disertakan untuk Elakka n melekat.

Untuk memotong puding, gunakan pisau plastik yang telah disapu sedikit minyak masak. Petua ini akan membuat potongan puding yang cantik dan kemas.

Semuanya lengkap, boleh la anda mencuba resepi puding jagung kastard ini di rumah ya. Selamat mencuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Terkait
Resepi Puding Karamel
Read More

Resepi Puding Karamel

Makanan pencuci mulut Karamel Puding adalah antara kegemaran ramai. Gandingan puding itu adalah ideal, berlemak oleh para pecinta,…
Resepi Puding Marble Simple
Read More

Resepi Puding Marble

Cuaca panas hari ini adalah perasaan makan ais krim dan minum air sejuk? Kadang-kadang, puding dan jeli mesti…
Resepi Puding Roti
Read More

Resepi Puding Roti

Terdapat banyak versi roti puding. Ada yang dibakar, ada yang dikukus. Saya mula-mula mengatur puding roti ketika saya…