Resepi Roti Jala

Roti Jala adalah roti biasa dari  Melayu yang tipikal dan ada juga di Malaysia, Singapura dan dikatakan mengatakan makanan dari Timur Tengah. Biasanya makanan dihidangkan dengan sup kari Melayu. Satu jenis kek yang merupakan makanan ringan tradisional yang khas dari roti Melayu. Sebenarnya roti ini tidak seperti bentuk roti secara umum walaupun namanya juga roti.

Ini adalah bentuk khas roti roti Melayu yang mempunyai bentuk nipis, berongga atau mesh seperti jaring yang biasa digunakan oleh nelayan untuk menangkap ikan. Roti Jala terdiri daripada 2 jenis, iaitu roti mesh asin dan roti manis. Roti mesh asin biasanya dihidangkan dengan pelbagai jenis roti roti dan biasanya disajikan dengan pelbagai jenis roti. , seperti Roti Mesh kandungan pisang, roti roti, srikaya, roti coklat coklat, keju roti roti, roti yang lain.

Kerana ia terkenal sebagai makanan khas Melayu, ia tidak begitu popular seperti Sumatera Utara, Riau, Aceh, Semenanjung Malaysia serta negeri Singapura. Sedangkan roti mesh sebenarnya berasal dari India. Terdapat nama lain untuk roti jalan yang terkenal di negara ini sebagai Roti Prata. Roti Prata ini mengingatkan kita tentang roti Tebu / Roti Canai / roti Maria di negara Singapura yang dipanggil Roti Prata.

Resepi Roti Jala

Resepi Roti Jala

Di Deli ia terkenal kerana disajikan dengan kari atau kari kambing dan nanas jeruk. Menurut Muhar Omtatok, budaya mengatakan bahawa roti adalah penyesuaian Melayu khas unsur-unsur India . Ciri-ciri Roti adalah yang disukai oleh ramai orang. Penampilannya berbeza dari roti secara umum dan unik untuk dunia dan acara itu bahkan ke Timur Tengah. Di Indonesia, roti sering disajikan dengan sup kari seperti sup, kari daging, kari kari, kari Pandani dan kari ayam. .

Untuk menjadikannya lebih lengkap kadang kala ayam kari Roti Jala Kuah dihidangkan dengan acar. Dari timun jeruk serta nanas jeruk segar / ciri lazat sedikit masam. Sebenarnya, untuk kawasan Melayu itu sendiri, kue ayam kerap merupakan peristiwa penting dan peristiwa adat di sana. Malah ia juga disampaikan apabila terdapat peristiwa Arisan, perkahwinan, atau untuk hidangan keluarga yang dikasihi.

Pada kesempatan ini, bagaimana untuk membuat roti mesh Melayu yang tipikal kita akan berkongsi dengan pelbagai ciptaan yang anda boleh cuba dengan teliti. Mari lihat ya, anda mesti tidak sabar.

Bahan-Bahan Resepi Roti Jala Mudah

 • 150 gram tepung gandum dengan kandungan kalori yang rendah
 • 2 telur, dipukul
 • 1/2 sudu kecil garam
 • 300 ml santan
 • 1 sudu besar marjerin
 • Minyak masak secukup rasa
 • Beg plastik semburan / botol sos

Cara Buat Roti Jala Simple dan Lembut

 1. Sebelum anda membuat tepung lembut untuk membuat kek itu. Tuangkan ke dalam mangkuk semasa ditapis.
 2. Kontena untuk mencampurkan tepung gandum dan garam. Kemudian masukkan santan ke dalam bekas.
 3. Kacau sehingga rata.
 4. Kemudian anda masukkan telur yang telah digoncang, campuran tepung gandum, garam, dan santan. Kacau sehingga rata sehingga menjadi licin. Kemudian masukkan marjerin ke adunan. Letakkan doh ke dalam plastik semburan.
 5. Langkah kelima anda adalah untuk menyediakan sebuah kuali anti-lengket atau Teflon dan memberikan sedikit minyak.
 6. Kemudian anda semburkan adunan dengan membentuknya seperti mesh / bersih-rata. Dan anda harus menukarnya ke warna yang sedikit kekuningan dan kemudian lipat ke ciptaan anda. Anda boleh melipat segitiga, memanjang atau segi empat. Lif.
 7. Tara akhirnya bersedia untuk dibentangkan. Penggunaan sos kari atau pelbagai bahan tambahan lain adalah lazat.

Resepi Lainnya : Resepi Nasi Lemak

Itu adalag resipi roti jala lembut yang simple dan lembut. Anda boleh cuba bersama kerabat dan keluarga di rumah untuk hidangan. Selamat mencubaaa.

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *