Resepi Sambal Belacan

Resepi Sambal Belacan

Resipi sambal belacan jika dikatakan, banyak penggunaan yang betul. Bermula sebagai sambal cicah kepada ulam-ulaman, rasa pelengkap kepada makanan bergoreng seperti nasi goreng, mee goreng untuk hidangan sampingan untuk hidangan panas serta rasa penyedap untuk ikan bakar. Ia banyak perkara yang mereka lakukan dengan betul.

Tetapi kadang-kadang, yang mencapai meja tidak memenuhi selera. Dengan sambal belacan terlebih dahulu masinnya, sebelum belacan, penggunaan MSG terlebih dahulu, sangat pedas. Haishhh. Carian keras nak kerana kerongkong.

Takpe. Hari ini kita ni nak untuk satu resep sambal belacan yang umpphph. Yang terakhir mesti berulang sekali lagi. Sambal belacan terbaiknya bertahan di berminggu.

Sebabnya tidak menggunakan proses air dan pengawetan akibat air calamondin dan cuka juga dibungkus.

Jadual Kandungan

Resepi Sambal Belacan

Resepi Sambal Belacan
youtube.com

Tip-tip sambal belacan mahu mendapatkan bawang merah yang terbaik dan putih dan belacan mesti dibakar terlebih dahulu sehingga ditenun. Baru datang dengan bahan lain.

Resipi terbaik sambal belacan mengikut cara ni. Buat cicah ulam-ulaman terbaik. Bawang merah dan putih dibakar terlebih dahulu dan membuat sambal ni tahan lama, sebab tidak menggunakan air.

Sebaliknya Belacannya kami dari Sarawak. Udang tulen. Abang terakhir.
Air biasa juga tidak digunakan dalam pembuatan sambal belacan kali ni. Kuantiti kami untuk ni boleh membuat sambal bertahan dalam seminggu jika dimakan hari.

Kami mencuba sambal ni sebagai hasil daripada Puan Nuralfilail. Dia adalah akibat kita kata Cook masakan Kelantan. Aduhhh sihat.

Bahan-Bahan Resepi Sambal Belacan Simple

 • 8 ular bawang merah saiz 50 sen yang baru
 • 3 ulas bawang putih
 • 2 inci belacan

Watercourse (basuh di bawah air paip) adalah dua bahagian segera dan bakar pada kuali semua bahan di atas sehingga perang.

Shallots tidak perlu untuk Peel sbb bahagian sebelah tu tebal begitu lama beberapa tuk amek masa Cook. Kulitnya Takpe bg hangit tu. NNT nk campuran Peel baru. Tidak perlu mencuci dah.

 • 10 biji cabai merah (lada merah)
 • 20 cili hijau benih Thai membuang batang
 • 3 sudu besar gula putih
 • 2 sudu teh garam
 • 2 sudu besar cuka dibungkus
 • 9-10 biji asam calamondin saiz kecil
 • 1 sudu besar gula perang

Cara Buat Sambal Belacan Sedap dan Mudah

 1. potong cili, dataran air dan matikan ketika menggosok dan membiarkan pembersihan. Boleh lap dengan tisu juga. Petua juga nk bg sambal palatable.
 2. Blender memasukkan semua bahan kecuali cil. BWG bakar td, gula, gula perang, air garam pengambilan calamondin, belacan, bwg, cuka putih. Penapis apabila perah calamondin untuk mengelakkan benih masuk.
  LEPAs menyatu untuk bar maklumat.
 3. Kemudian masukkan cabai dengan 1 setengah kulit kapur tanpa benih dan tangkai. Blend mengikuti bar maklumat peringkat anda nak.CA suka bar maklumat 80-85% je.
 4. Taburkan kulit kapur yang diparut dari 3 biji yang diperas baru sekarang jika cinta (parut sangat awal sebelum perah). LEPAs rasa tidak menyesuaikan diri dengan tekak untuk rasa akhir jika ada sebelum terkurang.
 5. Simpan kt semalaman, esok kedai baru di n mula makan. Mendapatkan yang lama menjadi bagus.

Resipi terbaik sambal belacan mengikut cara ni. Buat cicah ulam-ulaman terbaik. Bawang merah dan putih dibakar terlebih dahulu dan membuat sambal ni tahan lama, sebab tidak menggunakan air.

Resepi Lainnya ; Resepi Nasi Goreng Kampung

Sebaliknya Belacannya kami dari Sarawak. Udang tulen. Abang terakhir. Sambal sangat enak ketika malam semalaman untuk air jeruk lemonnya dijeruk oleh asam dan cuka Dapat lama lebih enak.

Anda bisa cuba resipi sambal be;can lain seperti resepi sambal belacan thailand, kelantan, jawa, limau kasturi dan lainnya.

Selamat nak makan pelbagai jenis hidangan yang anda mahukan. Selamat cuba tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *