Resepi Tart Nenas

Resepi Tart Nenas

Kek tart nanas adalah sejenis kek yang dibuat dari tepung tart dan jem. Dalam sifatnya, tepung pengadun dipakai kerana titik manis segar.

Untuk kue tart nanas, ia mempunyai teras yang terbuat dari jem nanas. Sesetengah komuniti meletakkan tart nanas dalam kuki Kumpulan (kuki perayaan) kerana menggunakan doh atau tepung di bahagian belakang.

Kek tart nanas adalah kek yang terkenal di Brunei, Malaysia dan Singapura. Biasanya, nanas tart kue dihasilkan hanya semasa perayaan seperti hari raya dan kurang mendapat sambutan semasa biasa.

Jadual Kandungan

Resepi Tart Nenas

Resepi Tart Nenas
Youtube.com

Kek tart nanas dibuat menggunakan tepung dan marjerin yang diadun untuk membentuk adunan. Selepas campuran adunan menjadi lembut, adunan akan diuli dan dicanai dengan penggelek bergerigi untuk membentuk orang yang bergerigi.

Selepas dicanai, Jam nanas akan diletakkan di tengah-tengah doh dan adunan akan digulung supaya jem itu berada di tengah-tengah adunan.

Kemudian, ia dipotong ke dimakukan pengukuran. Sebagai hiasan akhir, kuning telur akan digunakan di bahagian atas untuk menghasilkan warna keemasan berwarna kuning.

Saiz kue tart nanas ini biasanya dianggarkan semuat setiap suapan yang sangat mudah dijamah. Nama kuki ini boleh didapati berdasarkan jenis pembersihan kuih yang berinti i.e. tat dan titik kandungan yang dibuat dari nanas.

Oleh sebab kek tart nanas aloi dan harga yang berpatutan, ia telah dijual secara meluas. Walau bagaimanapun, penghasilannya dan pelupusan agak bermusim.

Kek tart nanas mempunyai rasa manis, tapi untuk mengimbanginya, kulitnya adalah adonan segar. Kulit biasanya agak baik dan menyebarkan kuning telur di atas berfungsi untuk memegang dolerai adunan yang berguna, sebagai tambahan kepada warna emas sebagai hiasan.

Kek tart nanas dibuat sesuai kerana rasa makanan malam yang lazat dan manis. Ia biasanya disajikan dengan teh segar kerana ia sudah manis.

Ada Banyak varian tart nenas, seperti resepi tart nenas bunga, resepi tart nenas sukatan cawan, resepi tart nenas gulung sukatan cawan dan masih banyak lagi. Biasanya resipi ni untuk hari raya.

Bahan-Bahan Resepi Tart Nenas Mudah

Bahan 1

 • Mentega (250 g) -makan mentega mahal untuk yang lazat
 • Gula caster (1 sudu besar) -kan juga gula campuran untuk menyelamatkan
 • Gred Yolk B (a)
 • Esen vanila (1 sudu teh) -optional
 • Ghee (1 sudu teh)
 • Pewarna kuning sedikit

Bahan 2

 • Tepung gandum (2 1/2 cawan)
 • Tepung jagung (2 1/2 sudu besar)
 • Serbuk kastard (2 1/2 sudu besar)
 • Serbuk susu (1 sudu besar) -memiliki resipi tidak diletakkan kerana minyaknya sudah gemuk

Hiasan:

 • Kuning telur dengan pewarna kuning sedikit

Cara Buat Tart Nenas Paling Sedap, Lembut dan Simple

 1. Sayur-sayuran yang baik selama 2 minit.
 2. Masukkan bahan B dan kikir dengan baik.
 3. masukkan dalam acuan dan terap. Masukkan jem dan sapu permukaan cookies dengan kuning telur.
 4. Bakar selama 20-25 minit sehingga Cook. Suhu 180 * api ke atas dan ke bawah.

Nota: ramai yang suka resipi ini menggunakan cawan cawan.

Resepi Lainnya : Resepi Daging Masak Hitam

Bagaimana resipi tart nenas ? Mudah bukan. Anda bisa cuba di rumah dengan berkreasi sesuai yang anda mau dan selera anda. Selamat mencuba.

One Reply to “Resepi Tart Nenas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *